Veelgestelde vragen over neurofeedback
Hoeveel neurofeedback trainingen heb ik nodig?
Om kort te gaan, zoveel als je denkt nodig te hebben. Vanuit een trainingsperspectief is het belangrijk om duidelijk te maken dat jij, als client, aan het roer staat. Net zoals je in een fitness school ook zelf bepaalt hoe vaak en hoe lang je je lichaam traint. Ieder trainingstraject is uniek, zowel in wat mensen bemerken als in de volgorde en snelheid van veranderingen. Doorgaans doen mensen 10 tot 25 sessies, daarin ervaren de meesten een duidelijke verbetering in hun welbevinden en functioneren. Uiteindelijk is het zo dat hoe meer trainingen je doet, hoe beter het nieuw geleerde patroon in je verankerd raakt. Het is net zoals het leren van een nieuwe taal of leren schaatsen, hoe meer lessen je volgt, hoe groter je vaardigheid.
Dus, je kunt de serie beëindigen wanneer je er voor je gevoel gnoeg uit hebt gehaald. En je kunt altijd terugkomen voor enkele opfris sessies. Je verliest niet wat je hebt geleerd, ook al is mogelijk je hersenfunctioneren tijdelijk wat roestig geworden.
Er zijn mensen die langer trainen, of vaker een serie trainingen doen, of na een eerste serie elke maand een onderhoudssessie doen. Voor sommigen is NeurOptimal® een waardevol instrument in hun persoonlijke groei. Weer anderen willen hun brein de rest van hun leven in de meest optimale conditie houden – als aanvulling op hun lichamelijke gezondheidsregime of als ondersteuning in het proces van ouder worden – en kopen zelf een systeem.
Kan ik ook een korte serie neurofeedback doen?
Uiteraard. Wij, trainers, worden soms zelf nog het meest verrast door wat mensen na enkele NeurOptimal® sessies al rapporteren.
Hoe vaak doe je een neurofeedback training?
Doorgaans één keer tot twee keer per week. Je kunt in overleg kiezen voor een ‘stevigere’ start. Je begint dan met twee keer per week, en gaat na enkele keren over op één keer per week. Maar er zijn ook mensen die dagelijks trainen. Zeker wanneer je een systeem huurt kan zo’n intensieve serie uitkomst bieden. Bedenk ook dat we tijdens een NeurOptimal Intensive weekend vier sessies op een dag doen. Alhoewel we zeker niet het idee willen geven dat ‘hoe meer hoe beter is’, hoef je ook niet bezorgd te zijn dat het teveel voor je brein wordt. Ook hier geldt weer, je kunt zelf onderzoeken wat voor jou een prettige frequentie is.
Wanneer begin ik wat te merken van neurofeedbacktraining ?
Dit verschilt per individu. De meeste mensen ervaren al tijdens de eerste sessie hoe deze hen ontspant, hoe ze rustiger, kalmer en meer helder worden. Doorgaans ervaar je een verschuiving in het dagelijks leven ergens tussen de derde en zesde sessie. Dit hoeft niet per se gerelateerd te zijn aan de klachten waarvoor men in eerste instantie kwam. Zo kan iemand die traint om meer focus te ervaren, in de eerste weken ‘alleen’ merken dat hij beter slaapt, een beter humeur heeft, en zich rustiger voelt van binnen. In welke vorm de verandering ook optreedt, het geeft aan dat de hersenen reageren op de informatie die ze ontvangen.
In het algemeen geven mensen aan dat ze zich enkele uren na een sessie helderder, rustiger en lichter voelen – een gevoel dat zich geleidelijk aan kan uitstrekken naar de rest van de week tot aan de volgende sessie. Uiteindelijk wordt deze nieuwe ‘gecentreerde manier van zijn’ hun nieuwe norm. Wanneer ze hier uit gehaald worden door negatieve gebeurtenissen – zoals een stressvolle dag op het werk of thuis, kunnen ze terugvallen in hoe ze zich voorheen voelden. Deze terugval zal doorgaans niet zo diep zijn als ze gewend waren en gaandeweg ervaart men in uitdagende situaties steeds meer veerkracht – men veert sneller en makkelijker terug.
Voor de meeste mensen treedt een duidelijke, en meer stabiele verschuiving op ergens tussen de tien en twintig sessies.
Zijn er bijwerkingen van neurofeedback?
Soms kan men wat vermoeidheid of hoofdpijn ervaren. Je kunt het eigenlijk geen bijwerking van de training noemen, het is meer een symptoom van het brein dat niet optimaal functioneert en dat na een training ‘wat spierpijn’ ervaart. Net zoals je in de vakantie pas bemerkt hoe moe je eigenlijk was.
Voor sommige mensen kan een bepaalde periode schommelend verlopen – ze komen dan hun symptomen meer of in een ander verloop tegen. Dit verschijnsel is echter van voorbijgaande aard: ‘je traint er doorheen’. Door mensen met complexe of diepliggende problematiek kan het veranderingsproces wat moeizamer ervaren worden.
Zolang de hersenen het nieuwe patroon nog onvoldoende geïntegreerd hebben en de resultaten nog instabiel zijn, ben je ook meer onderhevig aan invloeden als een rotdag op het werk of een avondje stevig stappen. Naarmate meer trainingen zijn gedaan, houden de positieve effecten langer aan. Elke training voegt wat toe aan de nieuwe patronen die de hersenen aan het leren zijn. Het resultaat wordt steeds stabieler.
Werkt neurofeedback training bij iedereen?
Wanneer we de ervaringen uit de praktijken voorzichtig in cijfers uitdrukken, zijn 7 op de 10 cliënten bijzonder tevreden met de resultaten van de trainingen. Zoals gezegd verloopt het trainingstraject voor ieder op een unieke wijze, en bepaalde factoren en omstandigheden kunnen belemmerend werken voor snelle en soepele resultaten: denk aan leefstijlfactoren en chronische stressoren.
Wat kan ik zelf doen om bij te dragen aan optimale neurofeedback resultaten?
Leefstijl speelt een belangrijke rol. Door in voeding, slaap en vrije tijdsbesteding gezonde keuzes te maken, kun je zelf bijdragen aan optimale flow, welzijn en functioneren. Door een beter functioneren van de hersenen, krijg je eerder signalen van je brein wanneer je bepaalde grenzen hebt overschreden. Je wordt je meer bewust van wat goed voor je is en wat juist niet.
Tegelijkertijd stelt het beter functioneren van je hersenen je ook makkelijker dan voorheen in staat om te luisteren naar deze signalen en daadwerkelijk te kiezen voor dat wat je welzijn ondersteunt. Het wordt bijvoorbeeld makkelijker om te stoppen met slechte voedingsgewoonten of verslavingen omdat je meer rust en evenwicht ervaart. Evenzo wordt het makkelijker om, wanneer je moe bent, vroeg naar bed te gaan. Of om af en toe eens lekker op de bank te zitten en niks te doen. Voorheen draafde je wellicht van hot naar her, om maar niet te voelen hoe onrustig of vermoeid je je eigenlijk voelde. Meer innerlijke rust maakt het je mogelijk een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.
Kortom, doordat je beter kunt luisteren naar de signalen van je lichaam kun je in meer vrijheid kiezen voor dat wat je voedt in plaats van wat je schaadt. En, je goed voelen smaakt naar meer…
Zijn de resultaten van neurofeedback trainingen blijvend?
De hersenen leren elke training. Zoals in het geval van lezen of fietsen, wanneer je het eenmaal geleerd hebt, kunnen de hersenen het niet niet weten hoe ze het moeten doen. De geleerde patronen kunnen door omstandigheden wat gaan roesten, maar de effecten van het werkelijke leren blijven bestaan.
Dus het nieuw geleerde patroon is blijvend. Tegelijkertijd is het een gegeven dat de mens en het brein levende organismen zijn: hevige of langdurige stress, chemicaliën, alcohol, allergene voeding of een narcose hebben een invloed op ons. Wanneer de nieuw geleerde patronen goed geïntegreerd zijn kun je veel beter dan voorheen tegen een stootje of zelfs een flinke stoot. De meeste mensen melden bij een evaluatie na een half of heel jaar dat ze nog steeds volop profijt hebben van de trainingen. Maar het is mogelijk dat te veel en langdurige blootstelling aan belastende factoren je uit je goede doen halen, en je doen terugvallen in oude patronen. Ook is het mogelijk dat je door een moeilijke tijd heengaat en wel wat ondersteuning kunt gebruiken. Enkele opfristrainingen kunnen je dan weer in het zadel helpen. Of je kunt kiezen voor een onderhoudssessie eens in de zoveel weken.
Een getraind brein is snel in staat om het nieuwe gezonde patroon weer op te pakken. Alsof het weet “O ja, zo moest het”. In korte tijd doorloopt het dan de fasen waar het in de oorspronkelijke training ook doorheen ging en hervindt zo weer zijn optimale functioneren.
“Regelmatig ben ik meer verbaasd dan mijn cliënten over de effecten van een neurofeedback training. De problemen waarmee mensen bij mij komen zijn zo uiteenlopend, maar dat maakt voor deze vorm van neurofeedback niet uit. Ieder brein gaat met de feedback aan de slag, mensen genieten van de rust tijdens een training sessie en meestal zijn de effecten na een eerste training al voelbaar. De blik in hun ogen na een training, helder, rustig en liefdevol, vind ik elke keer mooi om te mogen ervaren.”
Lotte Goorhuis, Breinvoeding
“Als psycholoog werk ik al 20 jaar met studenten. Ik zie veel jongeren die kampen met (faal)angst, slecht in hun vel zitten, concentratie problemen, snel overprikkeld raken, slecht slapen. Sinds ik NeurOptimal gebruik voor deze doelgroep zie ik ze als vanzelf groeien in zelfvertrouwen en veel van hun problemen geraken op de achtergrond. In plaats van alleen maar naar ‘binnen kijken’, kijken ze meer naar ‘buiten’, precies datgene wat ik altijd hoop te bereiken maar met alleen ‘praten’ niet makkelijk was. Mooi om te zien wanneer je jonge mensen weer wat perspectief kan bieden, mede dankzij NeurOptimal.”
Benita Mendes De Leon, Call Your Coach
“Onafhankelijk van leeftijd, IQ of gezondheid zie ik herstel optreden: een zo optimaal mogelijk veerkrachtig en flexibel werkend brein dat helend doorwerkt op emotioneel, psychisch, sociaal, fysiek en spiritueel gebied. Wat is er nu mooier dan dat een diep ongelukkig kind met achterstand weer levenslustig wordt en zich ontwikkelt, een puber rust in zijn hoofd krijgt en focus ervaart, een volwassene trouw aan zichzelf leert leven, en een vrouw vele jaren na een hersenbloeding alsnog opleeft?”
Renesta Stelpstra, Neurofeedback Vathorst
“NeurOptimal has provided me with a profound way to let go of patterns that were taking up my time and energy which were once helpful, but not anymore. This opened up the space to grow, learn, and reconnect with what I find most important in life, a process that continues to take place as I train. As a trainer I am able to share this life-changing technology with others, which is a gift in and of itself.”
Nick Kontaras, Brainpeace Neurofeedback Eindhoven
christina@breingoed.nl
Kardinaal van Rossumstraat 27
5104 HK Dongen