Hoe werkt neurofeedback
Hoe werkt NeurOptimal® Neurofeedback
Tijdens een NeurOptimal® sessie neemt de cliënt plaats in een gemakkelijke stoel. Op de oren en het hoofd zijn sensoren geplakt met een pasta. Via deze sensoren wordt hersenactiviteit doorgegeven aan de software. De training wordt gestart en je luistert naar prettige muziek. Daarin klinken korte onderbrekingen ofwel kleine ‘kraakjes’ die precies op jouw hersenactiviteit van dat moment zijn afgestemd (en niet op een meting enkele weken daarvoor).
Dat is alles
Je hoeft niets te doen. Het is een onbewust leerproces. De kraakjes, of interrupties vormen de feedback en geven het brein precies de informatie die het nodig heeft om zich te reorganiseren. Jij hoeft alleen maar achterover te leunen en te ontspannen, en zelfs dat hoeft niet. Kan het in het begin nog wat onwennig zijn, gaandeweg zul je als vanzelf meer en meer ontspannen genieten in de stoel en er doorgaans opgefrist uitkomen.
Nog meer sessie weetjes
De training is non invasief. Ofwel, er komt via de sensoren niets naar binnen, ze meten alleen. Het enige wat ‘binnenkomt’ – wat de feedbackloop rond maakt – is muziek met kraakjes. De sessieduur is een half uurtje. Volwassenen luisteren naar muziek en kunnen eventueel kijken naar een visuele animatie. Kinderen kunnen tijdens een sessie met muziek een boekje lezen of wat spelen. Of ze kijken naar een film waarin de software op de benodigde momenten het geluid en beeld onderbreekt.
Hoe werkt NeurOptimal® achter de schermen?
Tijdens de neurofeedback trainingen krijgt het brein informatie over wat het aan het doen is. We houden de hersenen een spiegel voor: “Kijk, dit is wat je doet. Wil je dit doen of vind je wellicht een betere weg”. Val Brown zegt hierover: “Information is transformation”.
De software monitort de hersenactiviteit
De software monitort tijdens een sessie van moment tot moment de hersenactiviteit en attendeert het brein op plotse veranderingen. Door heel eenvoudig de muziek of film waar de persoon naar luistert of kijkt, even kort te onderbreken.
Deze precies getimede pauzes vormen de sleutel in het leerproces. Onze hersenen zijn bijzonder goed in staat om patronen te ontdekken. De onderbrekingen in geluid en beeld geven het brein precies de informatie die het nodig heeft om te leren zich efficiënter te reorganiseren. Zo gaan ze op den duur veerkrachtiger en flexibeler opereren.
Informatie-rijke matrix en transformatie
Omdat het centraal zenuwstelsel de spil is van alle onze processen én omdat de feedback gegeven wordt over het gehele frequentiespectrum ….. rapporteren cliënten verbeteringen op alle lagen van hun functioneren: cognitief, mentaal, sociaal-emotioneel en fysiek.
christina@breingoed.nl
Kardinaal van Rossumstraat 27
5104 HK Dongen